Email: groundhogswe@gmail.com

lördag 23 januari 2016

Anja Thorkelsson är numera kanalchef på P4 Kalmar. I november 2001 gjorde hon ett hemma-hos i Manuel Knights dåvarande villa i Billdal strax söder om Göteborg. Det reportaget måste vara ett av Sveriges Radios allra värsta magplask någonsin!

Med det vi vet idag om Manuel Knights lögner så blir det nästan skämskuddevarning när man lyssnar på inslaget. Anja gjorde på den tiden intervjuer för en programserie i P1 och som hette Samtal pågår. Vi är övertygade om att hon idag helst skulle ha velat ha den intervjun både ogjord och osänd.

Problemet för Anja Thorkelsson och andra inom SR- eller SVT-koncernen som dabbat sig riktigt ordentligt vad gäller ärendet Manuel Knight och som därför skulle vilja radera sina fadäser, det är att de inte nu efteråt kan gå in och plocka bort programinslagen. Det är vi glada för. Skadeglada, faktiskt om sanningen skall fram. Vi arbetar sedan flera månader med den målsättningen: Sanningen skall fram!

Vi har under en längre tid försökt få till stånd en dialog med Cilla Benkö, VD för Sveriges Radio, men hon har inte besvarat våra mail. Det har inte heller Anja Thorkelsson gjort. Igår fick hon ett par raka frågor av oss; mer om det nedan.

När Anja Thorkelsson i november 2001 besöker Manuel Knight i villan i Billdal, så tycks det oss som om hon inte gjort ens det minsta lilla av research, utan hon bara bandar de svar hon får från honom. Inte ett uns av misstro gällande hans ”topphemliga uppdrag” eller alla de äventyr han brer på med. Anja gapar stort och hon sväljer allt. Det värsta är att hon sedan sänder ut det över hela Sverige och så här lät det:  


Själva inslaget är ca 24 min långt. Vi skulle kunna sitta här och gå igenom replik för replik, men vi nöjer oss med litet citat från tiden omkring 11'30” till 12'. Här ett par replikskiften:

A: Nog framstår du ändå som en ganska ovanlig person för mig.
M: Mmmm..
A: Det är speciella egenskaper man måste ha för att platsa som du gjorde i 10 år i Special Forces.
M: Absolut! Det går inte att komma undan. Jag skulle aldrig sitta här och bagatellisera ett jobb som Special Forces...etc

Jobbet inom Special Forces bör man inte bagatellisera. Det är bara det att vi nu alla vet att Manuel Knight aldrig någonsin har tillhört detta elitförband, utan han är bara en simpel militär bedragare.

Det tog inte lång tid för oss att få detta fastslaget, men vi ser ingenting av att Anja Thorkelsson ens försökte ta reda på något kring denne den nya tidens Baron von Münchhausen. Det ligger därför ett mycket stort ansvar på Sveriges Radio för att man genom t ex Anja Thorkelssons programinslag gett Manuel Knight möjlighet att som kraftigt överbetald föreläsare kunna plundra offentligfinansierade verksamheter på miljoner kronor. Han har därtill lurat till sig miljoner kronor från företag och organisationer genom att ljuga om sin bakgrund. På sitt bolags hemsida hänvisar Manuel Knight till olika SR/SVT-program han medverkat i och han gör det givetvis för att han därigenom vill framställa sig som vore han kontrollerad och godkänd av två svenska public service-bolag. Han har ingen skam i kroppen, men på sina olika bankkonton har han numera våra skattepengar väl undanstoppade!

Här de två frågor vi ställde till Anja Thorkelsson, men som hon ännu inte har svarat på:
  1. Gjorde du överhuvudtaget något försök att säkerställa riktigheten i de uppgifter som Manuel Knight lämnade dig?

  2. Ser du det som ett problem att man skulle kunna hävda att du, som representerar Sveriges Radio, kanske allvarligt brustit i källkontroll och därmed gett Manuel Knight legitimitet och att han genom SR:s spridning av hans lögner därigenom bidragit till att han kunnat lura företag, kommuner, landsting samt statliga verk och myndigheter på åtskilliga miljoner kronor?
Här nedan kommer vi med ytterligare en fråga till henne. Vi räknar inte med svar på den heller.

@Anja Thorkelsson: Vi tycker du är skyldig det svenska folket en förklaring till hur du kunde sända ut allt det lögnaktiga Manuel Knight berättade för dig, utan att göra minsta kontroll av uppgifterna. Vi tycker det. Vad tycker du?