Email: groundhogswe@gmail.com

onsdag 30 december 2015

Björn Rosengren hade fel. Det är inte Norge som är den sista sovjetstaten, det är Sverige!

Rubriken syftar på en kommentar som dåvarande näringsministern Björn Rosengren gjorde 1999 när Sverige förgäves försökte få Norge intresserade av ett telesamarbete. Vi syftar på att Sveriges Radio har visat sig retuschera och radera artiklar och inslag som berör Manuel Knight och om inte det är sovjetfasoner -ja, då vet vi inte vad man skall benämna det som nu pågår på Sveriges Radio, en verksamhet som helt baseras på medborgarnas skattepengar.


Cilla Benkö, som sedan 2012 är VD för Sveriges Radio, är för närvarande på semester och har inte gått att nå för en kommentar till det vi upptäckt, nämligen att det pågår ett intensivt mörkläggnings- och saneringsarbete på SR:s olika redaktioner. Presentationstexter rörande Manuel Knight skrivs om i ett huj till att bli mindre lögnaktiga och bilder på honom ersätts med svarta fält. Vi tror knappt våra ögon! I höstas lyckades vi få Bibi Rödöö, producent för P1-programserien Sommar, att ta bort titeln psykolog från presentationen av Manuel Knight, men vi hade krävt att man skulle foga in ett beklagande över att man ända sedan 2008, då han var Sommar-pratare, har lurat svenska folket vad gäller Manuel Knights titel/utbildning. Så skedde inte, utan det här var så skämmigt för SR, så detta sopades bara under mattan. Se bildbevis där maj 2015 visar hur det såg ut innan vi informerade SR-producenten Bibi Rödöö.

Bilden från december 2015 visar hur det ser ut när SR har varit inne och editerat texten (klicka på bilden för bättre läsbarhet). 

 imagebam.com

I gårdagens inlägg visade vi att det fattades en bild (#3 av 5) och att denna var ersatt med en svart ruta. På eftermiddagen igår gick vi till vårt arkiv för att ta fram ett annat inlägg rörande Barack Obama och där Manuel Knight intervjuades av ingen mindre än Camilla Kvartoft, numera känd från SVT där hon tillsammans med Leif GW har ett kriminalprogram. Här länk till intervjun med bl a Manuel Knight: 

Programmet heter P1 Morgon och det sändes/publicerades 27 oktober 2008. I det blocket finns ett inslag på ca 12 min kallat 'Valet i USA'. Efter 3 min in på ljudfilen kommer Manuel Knight in och presenteras då av Camilla Kvartoft som ”elitsoldat i Special Forces och arbetar som psykolog”. Men det intressanta är programtexten där Manuel Knight presenteras så här:

”Med bara en vecka kvar till presidentvalet pekar allt mer på att landet kan komma att få sin förste svarte president, Barack Obama, som fortfarande leder i opinionsmätningarna. Vad skulle det betyda för USA? Samtal med Manuel Knight, svensk amerikan från Atlanta, Georgia”

Nu hade man litet väl bråttom när texten i desperation raskt skulle omskapas, så då blev resultatet att vi fick möta den intressanta nationalitetsbeteckningen en ”svensk amerikan”. Snälla SR: Om ni skall fiffla undan era misstag vad gäller presentation, så se åtminstone till så det inte märks så tydligt att ni varit inne och ändrat i texten. För övrigt nu inte ett ord om vare sig elitsoldat eller psykolog. Eftersom producenten för programmet var Katja Magnusson, f n utrikeskorrespondent i konfliktområdet Turkiet/Syrien, så har vi ett par, tre frågor som vi längst ned ställer till henne.

För det finns en oroande del i det här med att nationens public service-radio visar att man utan att darra på manschetten anser sig kunna bete sig på det här viset. Vi ställer oss frågande till vad det här lättsinniga agerandet med att mörka sina misstag är ett tecken på: Vad har vi att vänta i framtiden? Kommer t ex politiskt misshagliga eller obekväma uttalanden från någon person att på begäran bara plockas bort? Kommer bilder som någon enskild producent finner vara ”opassande” att ersättas med en svart ruta? -något som vi nu redan har sett två exempel på; åtminstone tror vi att det skett ett försök att dölja ett allvarligt övertramp, men vi anser att själva döljandet i sig är ett mycket allvarligare övertramp än att ha struntat i att göra research vad gäller Manuel Knights bakgrund och erfarenheter. SR har på ett bedrövligt vis slarvat med faktakollen och när man nu av oss blivit uppmärksammade på sina missar, så försöker man bara skyla över alltihop. SR:s pålitlighet och objektivitet har i våra ögon raserats genom detta pinsamma försök till cover up. Att Manuel Knight och hans bolag under hösten ägnat sig åt damage control innebär inte att Sveriges Radio behöver hjälpa till. SR är skattefinansierat och då skall inte småpåvar sitta och styra informationsförmedlingen efter eget skön och dessutom klippa och klistra för att dölja sin inkompetens!

@Katja Magnusson: Har du redigerat texten rörande Manuel Knights utbildning/bakgrund? Har du plockat bort bild #2 och ersatt den med en svart ruta? Om det inte är du, kan du berätta vem som gjort denna sovjetinspirerade verklighetsförvanskning?